Kenniscentrum
Wat is een alt-tag of alt-tekst?

Wat is een alt-tag of alt-tekst?

Een alt-tag is een label die je aan een afbeelding geeft. Zoekmachines lezen alleen tekst dus het is erg belangrijk om je afbeeldingen altijd een alt-tag mee te geven. Op die manier weten de zoekmachines waar de afbeelding voor dient en verhoog je de kans dat de afbeelding gevonden wordt in Google.

Inbound Marketing | Alt-tag - alt-tekst

 

De alt-tag is ook zichtbaar wanneer een afbeelding niet snel laadt. In dat geval weet de website bezoeker in ieder geval alvast wat voor een afbeelding er zal verschijnen (of had moeten staan als de afbeelding helemaal niet meer laadt).

 

Zoekmachine optimalisatie met alt-tags

Als je je pagina's optimaliseert voor zoekmachines moet je alt-tekst zeker niet vergeten. In eerste instantie is het belangrijk dat de alt-tag op een specifieke manier omschrijft wat er op de afbeelding te zien is.

Dat heeft drie redenen. Als de afbeelding niet laadt, weet de bezoeker wat voor een afbeelding er had moeten staan. Daarnaast is de kans groter dat je afbeelding in de zoekmachines wordt gevonden. Tot slot is het handig voor blinden en slechtzienden. Zij gebruiken namelijk schermlezers die de alt-tags van afbeeldingen hardop voorlezen.

Naast een goede omschrijving van wat er op de afbeelding gebeurt, helpt het ook om de zoekwoorden van de pagina er in te verwerken. Doe dit wel alleen indien dit relevant is voor de betreffende afbeelding.

 

Alt-tekst in HubSpot

Kennisbank_Alt-tag2.jpg

 

Met de software van HubSpot wijs je op een gemakkelijke manier alt-teksten toe aan afbeeldingen. Volg hiervoor de volgende stappen:

  • Klik op een afbeelding.
  • Er verschijnt een menu met daar op de proporties van de afbeelding, 'quick sizes', 'alignment' en 'edit image'.
  • Klik op options.
  • Vul bij 'image description' je alt-tag in.
  • Klik onderin het menu op 'OK'.

 

Heb je na dit artikel nog vragen over alt-tags? Stel je vraag in de live chat rechtsonder in beeld of laat het ons weten via LinkedIn.