Bright-logo
Zoeken
Menu
Sluiten
Bright-logo
Zoeken
Menu
Sluiten
Bright-logo
Menu
Sluiten
Laatst geupdate: 19/12/2023
Digital marketing
6 min

Zoekwoorden onderzoek stappenplan (Deel 1)

Rene Schipper
Delen

Iedereen wil beter gevonden worden in zoekmachines. Mensen die op zoek zijn naar informatie, naar een bepaalde dienst of naar een bepaald product, beginnen hun zoektocht over het algemeen in een zoekmachine als Google. Zodra iemand zijn zoektocht start, en iets in de zoekbalk typt, wil je het liefst boven in de zoekresultaten terecht komen. Maar hoe doe je dat?

Maar die plaats in de zoekresultaten is zeker niet eenvoudig te behalen. Het kost veel tijd, en de factoren die hier invloed hebben, blijven veranderen. Ondanks alle SEO veranderingen, is er één constante. Gevonden worden in zoekmachines begint met een goed zoekwoorden onderzoek.

Zoekwoorden onderzoek

We nemen het zoekwoorden onderzoek stappenplan door in 6 belangrijke stappen. Om de stappen goed uit te kunnen leggen, laten we bij elke stap voorbeelden zien van een fictief financieel advieskantoor genaamd Jansen & de Jong.

Stap 1. Maak een lijst met relevante onderwerpen

Het zoekwoorden onderzoek begint met het bedenken van onderwerpen die relevant zijn voor de doelgroep van jouw financieel advieskantoor. Door zoekwoorden te groeperen blijft je onderzoek overzichtelijk.

Voorbeeld: Jansen & de Jong

Jansen & de Jong biedt verschillende soorten financiële diensten aan. Je kunt bij dit kantoor terecht voor advies over je pensioen, maar ook voor advies over belasting en verzekeringen.

Om het zoekwoorden onderzoek overzichtelijk te houden, begint Jansen & de Jong met het verzamelen van onderwerpen waar zij op gevonden willen worden.

Zoekwoorden onderzoek - stap 1 | Bureau Bright

Stap 2. Brainstorm zoekwoorden voor elk onderwerp

Nu je de onderwerpen in kaart hebt gebracht, begin je met het bedenken van zoekwoorden voor elk onderwerp. Bedenk hierbij met welke zoekwoorden je bovenaan op de eerste pagina van de zoekresultaten wilt komen.

Begin door na te gaan welke zoekwoorden relevant zijn voor jouw bedrijf. Zet alle zoekwoorden die je zelf kan bedenken achter de onderwerpen die je in stap 1 verzameld hebt.

De volgende drie dingen kunnen je helpen om je lijst uit te breiden:

Brainstorm vanuit je buyer persona

Een buyer persona is erg belangrijk voor content marketing en voor een succesvolle leadgeneratie. Zo ook voor het zoekwoorden onderzoek.

Richt je tijdens het ontwikkelen van een buyer persona op de manier waarop een jouw doelgroep naar informatie zoekt. Wat is de aanleiding voor je buyer persona om naar een oplossing, product of dienst te zoeken? En hoe gebruikt hij of zij vervolgens een zoekmachine in de zoektocht naar die oplossing.

Probeer je zo goed mogelijk in te leven in je buyer persona. Als je daar je zoekwoorden op af stemt, vergroot je de kans dat je door de juiste personen gevonden wordt.

Brainstorm met collega's

Probeer je lijst uit te breiden door te brainstormen met je collega’s. Samen weet je toch altijd net wat meer. Het zou bijvoorbeeld goed kunnen dat je collega’s door ervaringen met bepaalde klanten een goed inzicht hebben gekregen in de vraagstukken waar je buyer persona mee worstelt. Dit zal je helpen de juiste zoektermen te achterhalen.

In het vervolg kan het ook helpen om je klanten te vragen hoe ze jouw bedrijf gevonden hebben. Vonden ze je via Google? Zo ja, welke zoektermen hebben ze toen gebruikt?

Achterhaal via welke zoekwoorden je op dit moment gevonden wordt

Google kan je ook helpen om te achterhalen via welke zoektermen de pagina’s van je website gevonden worden. De beste manier om dit te doen, is door Google Search Console te gebruiken. De zoekanalyse vertelt hoe vaak jouw pagina’s voor bepaalde zoekwoorden getoond worden, en hoe vaak dit resulteert in een klik.

Op deze manier krijg je een goed beeld van de zoekwoorden waarop je goed gevonden wordt, en de zoekwoorden waarvoor je je pagina’s beter kunt optimaliseren. Deze data geeft je een goed beeld van zoekwoorden waar je op moet gaan focussen.

Voorbeeld: Jansen & de Jong

Het doorlopen van de drie stappen, resulteerde voor Jansen & de Jong in en flinke lijst met zoekwoorden. In stap twee van het zoekwoorden onderzoek stappenplan zette ze alle zoekwoorden naast het onderwerp waar ze bij horen.

Uit het buyer persona onderzoek is gebleken dat veel klanten van Jansen & de Jong die gebruik van het belasting advies kleine bedrijven zijn. Het feit dat het kantoor van Jansen & de Jong in Utrecht staat, is ook meegenomen in het onderzoek.

Zoekwoorden onderzoek - stap 2 | Bureau Bright

Stap 3. Ga op zoek naar gerelateerde zoekwoorden

Er zijn vaak meerdere manieren iets te zeggen. Mensen gebruiken dan ook niet allemaal dezelfde woorden of zinnen voor hun zoekopdrachten.

Daarom gaan we in stap 3 op zoek naar gerelateerde zoekwoorden. De lijst met zoekwoorden wordt uitgebreid door synoniemen of aanvullingen toe te voegen van de woorden op de huidige lijst. Er zijn meerdere manieren om dit te doen.

Vind gerelateerde zoekwoorden in Google

De meest gemakkelijke manier om gerelateerde zoekwoorden te vinden, is door je zoekwoorden in de zoekbalk van google te typen. Je zal vast al wel eens gemerkt hebben dat Google je suggesties geeft als je een woord in de zoekbalk typt.

Google doet dit doormiddel van algoritme waarin gekeken wordt naar het aantal keren dat er naar een bepaald zoekwoord gezocht wordt.

Zoekwoorden onderzoek Google Suggest | Bureau Bright

PROTIP: Doormiddel van cookies onthoudt Google waar je allemaal naar gezocht hebt. Je zoekresultaten zullen er daarom altijd iets anders uit zien dan bij andere mensen. Om een representatief beeld te krijgen, zou je bijvoorbeeld de incognito modus van Google Chrome kunnen gebruiken.

Naast de suggesties in de zoekbalk, verzamelt Google onderaan de pagina ook gerelateerde zoekopdrachten. In plaats van de vier suggesties die onder de zoekbalk verschijnen, vind je er op deze plek meestal acht.

Zoekwoorden onderzoek gerelateerde zoekopdrachten | Bureau Bright

Vind gerelateerde zoekwoorden met gratis tools

Wil je naast de suggesties van Google nog meer gerelateerde zoekwoorden verzamelen? Dan zijn er gelukkig nog een hoop online tools die je kan gebruiken. Tools zoals MOZ en SEMrush staan erg goed bekend, en kunnen je een hoop informatie bieden. Maar hier betaal je dan ook een redelijk tarief per maand voor.

Als je enkel gerelateerde zoekwoorden wilt vinden om inspiratie op te doen voor je zoekwoorden onderzoek, zijn er gelukkig ook een aantal gratis tools. Onze persoonlijke favorieten zijn Übersuggest en Keyword Tool. Zodra je een zoekwoord invoert, geven beide tools je een enorme lijst met unieke gerelateerde zoekwoorden. Bij beide tools kan je de lijst met zoekwoorden filteren en negatieve zoekwoorden weglaten. Keyword Tool biedt zelfs de mogelijkheid om alle gerelateerde zoekwoorden in de vorm van een vraag te verzamelen.

Als je tevreden bent, zou je de gehele lijst met zoekwoorden kunnen exporteren naar een Excel sheet. Vanuit daar zou je de relevante zoekwoorden gemakkelijk naar je eigen onderzoek kunnen kopiëren.

Voorbeeld: Jansen & de Jong

De tools hebben Jansen & de Jong een hoop nieuwe inspiratie gegeven voor zoekwoorden. Hierdoor hebben ze de lijst flink uit kunnen breiden.

Zoekwoorden onderzoek - stap 3 | Bureau Bright

We hopen dat het eerste deel van ons stappenplan je kan helpen een goede basis te leggen voor de zoekmachine optimalisatie van je website. In deel 2 van deze blog gaan we de zoekwoorden beoordelen op kwaliteit, op concurrentie en op basis van je strategie.

Heb je na dit lange artikel nog vragen? Laat het ons weten via onze live chat rechts onder in beeld.