Bright-logo
Contact
Menu
Sluiten
Bright-logo
Contact
Menu
Sluiten
Bright-logo
Contact
Menu
Sluiten
Laatst geupdate: 19/12/2023
Content, Digital marketing
6 min

Is de 'blog post' het nieuwe online advertentie medium?

Rene Schipper
Delen

In deze tijd van economische tegenwind zijn veel bedrijven op zoek naar creatieve, innovatieve en lucratieve manieren om leads en klanten te vinden. Dit zoeken gaat in veel gevallen onder de conditie dat het goedkoper en effectiever moet. Steeds meer marketing afdelingen moeten het met minder mensen en/of met minder budget doen.

Mijn advies is eenvoudig, goedkoop en effectief. Begin met bloggen, gebruik je social media om traffic te genereren en zorg dat er een natuurlijke kennismaking met je bezoekers plaats vindt op de website en breng het tot een langdurige en warme relatie.

Waarom bloggen?

De meeste mensen met wie ik spreek denken dat bloggen iets is voor een journalist of een bepaalde expert die graag aan zijn mening over een bepaald onderwerp wil ventileren. Marketeers stellen zichzelf hele relevante vragen. Zoals bijvoorbeeld de volgende:

  • Loont het wel de moeite om te gaan bloggen?
  • Wat is de return on investment (ROI) op bloggen?
  • Heeft bloggen wel effect op de rankings in search engines (SEO)?
  • Levert bloggen leads op?

Om te beginnen is het goed om op te merken dat bloggen een belangrijk onderdeel is van inbound marketing. Het maakt, in de 'slip stream' van de populaire social media, een enorme opmars door. Social Media leeft bij de gratie van het delen van content. Veel bedrijven zien en pakken de kansen van online en social content marketing. Steeds meer marketeers zien bloggen als een krachtige manier om te connecten met prospects en klanten, en terecht.

Is verdubbeling van traffic haalbaar met bloggen?

Een (wat oudere maar nog steeds relevante) studie onder 1400 bedrijven uitgevoerd door HubSpot, wijst uit dat er een direct verband bestaat tussen het aantal blog pagina's die door Google zijn geïndexeerd en de hoeveelheid traffic naar de eigen website. Als bedrijven actief bloggen en daarmee het aantal pagina's met content uitbreid met 50-100 pagina's dan levert dat een dubbele groei op in blog traffic. De grafiek hieronder toont aan dat de site traffic een enorme boost krijgt als er 300+ geïndexeerde pagina's zijn. Op zich natuurlijk ook wel logisch. Als je meer content met de juiste keywords schrijft zal Google deze content indexeren en verwerken in de rankings. Lees hier de learnings van 1400 websites.

Blog post als online advertentie medium | Bureau Bright

Maar, is een blog post de nieuwe vorm van online adverteren?

Volgens Wikipedia is een advertentie een publicatie die bedoelt is de lezer ervan te verleiden tot een bepaalde actie, zoals het kopen van een product of deelnemen aan een actie.

Bij adverteren is het altijd de vraag of de lezer voldoende bewust is van de behoefte aan het product of dienst en of er voldoende tijd is om hier bewust van te worden. Nu verschilt het sterk over welke producten of diensten we praten. De complexiteit van bewust wording en de fasen in het koopproces verschillen enorm. Is het middel van online adverteren wel geschikt en effectief genoeg om de doelgroep door dit proces te begeleiden?

Hieronder wil ik ingaan op een aantal redenen waarom de blog post vandaag effectiever is dan adverteren.

1. Een blog post maakt de lezer bewust en lokt reacties uit

Ik las eens de volgende opmerking: Twitter is leuk om te delen maar blogs geven mensen meer ruimte om hun mening te ventileren en in discussie te gaan. In een blog post, zoals deze bijvoorbeeld, kun je over een onderwerp schrijven, je lezer ergens bewust van maken en reacties of meningen uitlokken. Dit stimuleert het gesprek en vergroot de betrokkenheid. Dat zijn zaken die je niet kunt doen bij een advertentie! Een advertentie informeert en maakt je bewust van het product maar heeft hiervoor beperktere mogelijkheden. Bij een advertentie kun je meestal geen reactie plaatsen.

2. Een blog post kost minder, is permanent online en wordt beter gevonden

Als een blog post goed is geschreven, met de juiste key-words waarop je gevonden wilt worden dan wordt de blog post op een natuurlijke manier geïndexeerd door Google. De blog post blijft langer bestaan zonder extra kosten. Elke blog post heeft een eigen link, ook wel permalink genoemd. Search engines indexeren deze link en lezers bewaren de link in hun favorites. Dat gaat niet op voor AdWords waarin een pay-per-click (PPC) systeem bepaalt waar je wordt getoond en hoevaak je wordt getoond. Overigens ook effectief maar toch veel duurder. Dus voor bedrijven met kleinere budgetten is bloggen een interessantere optie.

3. Blog posts hebben een groter bereik dankzij social media en RSS

Op elke blog post kun je social sharing buttons plaatsen naar Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+, Pinterest, etc. Daarmee zorg je voor een snellere verspreiding van de blog en maak je gebruik van je netwerk. Blog post kunnen gepubliceerd worden via RSS readers. Deze vorm van distributie levert een groter bereik op van geïnteresseerde lezers en dus een nieuw potentieel aan prospects. Dit gaat niet op voor online adverteren.

4. Blog posts vergroten de online traffic

Bezoekers aantallen online. Dat is wat telt want dat vergroot de zakelijke kansen. Wist je dat wanneer je tussen de 24-51 Blog post hebt gepubliceerd, de traffic op je website exponentieel gaat toenemen? Volgens het onderzoek van HubSpot heb je ongeveer dit aantal blog post nodig om goed geïndexeerd te worden in Google en om gelinked te worden op andere websites. Blogs helpen marketeers bij het genereren van traffic zie ook onderstaande plaatje. Het neven effect is dat je vanuit Blog post bezoekers kunt verwijzen naar zakelijke webpagina's met info over je product, dienst of speciale campagne op een landings page. Uiteraard kan dit ook bereikt worden met online adverteren maar waarom zou je dat doen als er een kosten technisch beter alternatief is?

5. Een blog post biedt meer content mogelijkheden

Een blog post leent zich bij uitstek voor het publiceren van diverse content formats zoals video, foto's, slideshare, etc. Dit voegt meer beleving en context toe aan je onderwerp. Visuele content wordt sneller gedeeld op social media. Blog post met image's bijvoorbeeld genereren op Facebook 53% meer likes dan een gemiddelde post zonder images.  Uiteraard kunnen bepaalde online adds meerdere vormen van content publiceren maar zodra de campagne over is dan is ook veelal de content niet meer zichtbaar. Content op de blog blijft altijd zichtbaar tot dat de blogger deze zelf verwijderd.

6. Blog post zijn instrumenteel in het genereren van nieuwe klanten

Goed, maar wat heb je aan traffic als je er niets mee doet? Daarom is het van belang om op je blog post een aantal instrumenten te plaatsen waarmee je de conversie doelstellingen kunt halen. Te denken valt aan een visueel aantrekkelijke call-to-action button waarin de relatie tot de blog post wel aanwezig moet zijn. Je kunt op deze manier de lezer meer content geven via een landings page met een aanbod over het onderwerp in ruil voor gegevens van de lezer. Zo kan de volgende landing page nuttig zijn om verder te lezen "The essential step-by-step guide to internet marketing". Zo kun je van een onbekende lezer een bekende lead maken met wie een relatie opgebouwd kan worden. Zodra deze persoon de blog gaat volgen vanwege zijn of haar interesse in het onderwerp komt een natuurlijk kwalificatie proces tot stand. Dit proces verloopt meestal op een effectievere manier dan een advertentie.

7. Blog post helpt bij het groeien van je opt-in email list

Zorg er voor dat op je blog post een opt-in formulier, meestal inschrijving in nieuwsbrief o.i.d. geplaatst is. Dit stelt lezers die de blog willen volgen instaat om een email te ontvangen zodra er weer een nieuwe blog post is geplaatst. Het voordeel hiervan is dat je een contact database aan het opbouwen bent van 'subscribers' die interesse hebben in het onderwerp waarover je schrijft en dus wellicht ook interesse hebben in de aanbiedingen die online staan. Verder is deze lijst het start sein voor een uitgekiende lead nurturing campagne. Dit soort mogelijkheden zijn niet aanwezig bij een online advertentie.

8. Blog post blijven bestaan in de zogenoemde "backlist"

De bekende schrijver Seth Godin schreef een artikel over het functioneren van een 'backlist'. Dat is een lijst van content dat blijft hangen in de favorieten lijst van mensen, search engine result lijsten. Relevante onderwerpen worden bewaard in dit soort persoonlijke lijsten en daar leent een blog post zich perfect voor. Je kunt het makkelijk opslaan en later weer eens terug lezen. Mensen zullen dit niet of niet snel doen met een advertentie banner.

Conclusie

Kortom, blog content maakt lezers bewust, blijft langer online, kost minder budget, is beter vindbaar, biedt meer kansen om van een onbekende lezer een trouwe volger en at the end een tevreden klant te maken. Bloggen kost tijd en creativiteit. Je moet het regelmatig doen want het staat of valt bij consistentie. Die inspanning valt echter in het niet bij de grote voordelen. Vooral als je van je vak houdt en het leuk vindt om hierover te delen. En.... delen is vermenigvuldigen. Juist in dit vak.

Vond je dit artikel interessant?

Ontvang 1x per maand dé belangrijkste HubSpot updates in jouw inbox. Schrijf je nu in!

Bright-Hero-1280x720-Roos-Daan